Ce reprezintă o flotă în cadrul transportului alternativ ?
Deoarece am primit numeroase întrebări și am observat multe critici pe rețelele sociale despre flotele de ridesharing, vom încerca să explicăm în câteva cuvinte ce reprezintă și care este rolul unei flote de ridesharing.
Doriți să fiți șoferi parteneri în România? Perfect! Obțineți certificatul profesional, pregătiți-vă mașina pentru ITP-ul semestrial, conform reglementărilor ARR și platformelor online ca Uber, Bolt, și apoi începeți. E așa de simplu? Răspunsul: NU. Legea românească nu permite unui individ să presteze servicii de ridesharing fără o metodă legală de remunerare.
Deci, pentru a continua și a începe serviciul de ridesharing, aveți trei opțiuni:
-
Vă înregistrați ca PFA (Persoană Fizică Autorizată), vă înregistrați pe platformele online ca Uber, Bolt, cu toate actele necesare și începeți. Aveți nevoie de un loc de desfășurare a activității, un contabil și o casă de marcat fiscalizată.
-
Înființați o firmă SRL și urmați aceiași pași ca și pentru PFA, cu excepția unor cerințe suplimentare și responsabilități mai mari.
-
Dacă considerați procesul prea complicat, puteți apela la un SRL acreditat de A.R.R. care are un manager de flotă acreditat, care poate mediatiza colaborarea cu orice platformă online, și va plăti o taxă inițială numită comision de colaborare. În acest scenariu, tot ce trebuie să faceți este să furnizați documentația necesară și să începeți activitatea în scurt timp.
Astfel, o flotă este un SRL acreditat de A.R.R. cu un manager de flotă, mai multe vehicule și mai mulți șoferi. Aceasta este o entitate juridică care servește ca intermediar între șofer și platforma online, precum Uber sau Bolt.
CONCLUZIE: În România, flota nu este obligatorie, dar este adesea văzută ca o soluție necesară. Suntem singura țară unde companiile de ridesharing, ca Uber și Bolt, colaborează doar cu entități juridice, nu cu persoane fizice.
Prin urmare, pentru a evita colaborarea cu o flotă, singura opțiune este să vă înființați propria entitate juridică, cu toate provocările fiscale asociate.